Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Θα το πιούμε και αυτό το πικρό… μπουκάλι


Eνώ το ελληνικό δημόσιο, προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας την Τρίτη, με στόχο την άντληση 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο έχων το γενικό πρόσταγμα για την τοκογλυφία οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε την Καθαρά Δευτέρα πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Β1 στο Ba1,δίνωντας έτσι το σύνθημα για …φαγοπότι. Μάλιστα δεν απέκλεισε να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι μετά από την ανακοίνωση του οίκου σημειώθηκε άνοδος του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες βάσης στις 901 μονάδες βάσης (9,01 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια. Ο Η Moody's αποδίδει την απόφασή της σε τρεις λόγους, γιατί κάτι έπρεπε να επικαλεστεί για να δικαιολογήσει την αισχρή τοκογλυφία που γίνεται, έτσι αναφέρει ότι:

*Πρώτον, στο γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για την σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και ανοικτά σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

*Δεύτερον, στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη συλλογή εσόδων.

*Τρίτον, στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013 να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.

Tωρα τι κάνει η θα κάνει το εντεταλμένο υποτιθέμενο υπουργείο οικονομικών; Μάλλον τρέξουν τα στελέχη του να εισπράξουν τις… αμοιβές τους, για το… θεάρεστα έργο που παίζουν, και που τους αποφέρει μεγάλα ..κέρδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...