Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στο τέλος τα λαμόγια θα δηλώνουν βοσκοτόπια ….θαλασσινά


Το μεγάλο σκάνδαλο της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, στο οποίο φαίνεται να είναι μπλεγμένα εκατοντάδες άτομα, διερευνά εδώ και μήνες το ΣΔΟΕ στην Κρήτη. Πρόκειται υπόθεση παράνομης επιστροφής ΦΠΑ μέσω εικονικών ή πλαστών τιμολογίων η αξία των οποίων μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα ίδια πρόσωπα όμως φαίνεται να έχουν πρωταγωνιστήσει σε δύο μεγάλα σκάνδαλα με ποσά που υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στο μεγάλο σκάνδαλο της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες αλλά και στην πρωτοφανή απάτη με τη δήλωση ξένων περιουσιών σε ορεινούς όγκους της Κρήτης από κάποιους κτηνοτρόφους που εισέπρατταν παχυλές κοινοτικές επιδοτήσεις . Η επιστροφή ΦΠΑ διερευνάται από το ΣΔΟΕ και σύντομα ο ογκώδης φάκελος θα κατατεθεί στον εισαγγελέα Ηρακλείου, και η παράνομη είσπραξη επιδοτήσεων μέσω ξένων περιουσιών σε Οροπέδιο και Ομαλό, διερευνάται επίσης από τις εισαγγελικές αρχές.

Μεγάλο το σκάνδαλο με τις δηλώσεις ξένων περιουσιών από κτηνοτρόφους του Μονοφατσίου και του Μυλοποτάμου στο Οροπέδιο Λασιθίου και τον Ομαλό αντίστοιχα. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 280 υποθέσεις εξαπάτησης. Οργανωμένο κύκλωμα «αετονύχηδων» έπαιρνε μίζες από κτηνοτρόφους για να «τους βρει» εκτάσεις που θα δήλωναν ….Ορισμένα ονόματα μάλιστα που εμφανίζονται στις λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι εισαγγελείς, φαίνεται να είναι ίδια με αυτά των βρώμικων υποθέσεων της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ.
Κτηνοτρόφοι, μεταξύ αυτών και αγροτοσυνεταιριστές, δήλωναν παράνομα στην Εφορία (μέσω εντύπου Ε9) περιουσίες άλλων στο Οροπέδιο και τον Ομαλό για να εισπράττουν παράνομα παχυλές επιδοτήσεις. Ιδιοκτήτες γης ορεινών όγκων, όπως τα Αστερούσια ανακαλύπτουν ότι οι περιουσίες τους έχουν δηλωθεί από άλλους!! Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όταν διαπιστώνουν ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι δήλωσαν στην Εφορία τις εκτάσεις τους για να εισπράττουν υψηλές επιδοτήσεις.
Μερικοί κτηνοτρόφοι παρανομούν, έναντι συναδέλφων τους που λειτουργούν νόμιμα, δηλώνοντας περιουσίες άλλων για να εισπράττουν υψηλές επιδοτήσεις. Αιτία, τα «παράθυρα» των κοινοτικών κανονισμών και οι ελλείψεις στους κρατικούς ελέγχους.

Οι κοινοτικοί κανονισμοί ορίζουν ότι για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα θα πρέπει σε κάθε ζώο να αντιστοιχεί έκταση 1,1 στρεμμάτων. Κατά συνέπεια κάποιος που έχει 200 ζώα χρειάζεται να διαθέτει 220 στρέμματα βοσκότοπους, δικά του ή ενοικιασμένα. Τέτοιες εκτάσεις όμως δεν υπάρχουν… Αν δηλαδή κάποιος βοσκός διαθέτει 100 στρέμματα και 200 πρόβατα του κόβονται οι επιδοτήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι κτηνοτρόφοι ενώ διαθέτουν 200 πρόβατα δηλώνουν πολλαπλάσια, για παράδειγμα 1.000. Κατά συνέπεια χρειάζεται να δηλώσουν 1.100 στρέμματα… Οι κοινοτικοί κανονισμοί (ή τουλάχιστον ο τρόπος εφαρμογής τους στη χώρα μας) τους έδινε μέχρι πρόσφατα τη δυνατότητα να δηλώνουν εκτάσεις βόσκησης ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή κάποιος κτηνοτρόφος της Κρήτης μπορούσε να δηλώσει ότι βοσκούσε τα πρόβατα του στην Πελοπόννησο… Κι αυτό γινόταν!!

Στη συνέχεια όμως αυτά «κόπηκαν» και έπρεπε να δηλώνονται εκτάσεις μόνο στην ίδια περιφέρεια. Κι εκεί παρενέβησαν όπως φαίνεται κάποιοι «μεσάζοντες» με το αζημίωτο, που βρήκαν εκτάσεις στους κτηνοτρόφους. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι εμφανίζουν υπογεγραμμένα από ιδιοκτήτες γης ενοικιαστήρια. Άλλοι όμως δήλωναν στην Εφορία εκτάσεις μέσω του εντύπου Ε9… Εκτάσεις που τις έχουν δει μόνο στους ορθοφωτοχάρτες των Ενώσεων, ποτέ από κοντά…. την υπόθεση του Ομαλού κάποιοι κτηνοτρόφοι φέρονται να δηλώνουν στις αρχές ότι άλλοι συνάδελφοι τους με το αζημίωτο τους βρήκαν εκτάσεις για τις δηλώσεις καταθέτοντας στην Εφορία (παράνομα βέβαια) έντυπο Ε9.

Το ερώτημα όμως είναι ,αφού μόνο οι Ενώσεις, έχουν μπροστά τους ορθοφωτοχάρτες και μπορούν να γνωρίζουν πού υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί από άλλους κτηνοτρόφους, σημαίνει ότι αυτές και κατεύθυναν τα μέλη τους ώστε να τις δηλώσουν, αλλά τώρα που έσκασε η… βόμβα ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ηρακλείου βγήκε σαν την …παρθένα να ξεκαθαρίσει ότι δεν διεκδικεί επιδοτήσεις για τα μέλη του στις περιπτώσεις που έχουν δηλώσει περιουσίες άλλων, όπως του Ομαλού και του Οροπεδίου, λες και κάνει… χάρη που δεν θα διεκδικήσει… παράνομες επιδοτήσεις. Ε ..ρε βρεγμένη σανίδα που χρειάζονται μερικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...