Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ποιοι κρύβονται πίσω από τον Σάλλα; το μαύρο χρήμα ;


Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για «κίνηση-ματ», με την άντληση 1,1 δις. ευρώ μέσα στην κρίση, που θα δώσουν νέα δυναμική «εγκυρότητας» στη διπλή προσφορά Σάλλα για την εξαγορά της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. «Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται πλέον και η πρόταση του Ομίλου Πειραιώς για τη διπλή εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με 3 πολύ μεγάλους οίκους του εξωτερικού, για την άντληση μετρητών από 1,1-1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει το τίμημα εξαγοράς, αλλά και να επιστρέψει τα 370 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει το Δημόσιο σε προνομιούχες μετοχές της Τράπεζας».

Το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι πώς ακριβώς θα συγκεντρώσει 1,1 δις. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις αγορές και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που καθιστά απαγορευτική την άντληση τέτοιου ποσού με μια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Τούτο, διότι, όπως τονίζουν αναλυτές, με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκεται στα επίπεδα του 1,5 δις. ευρώ, η άντληση ενός τόσο σημαντικού ποσού με μια αύξηση θα ήταν ένα πολύ βαρύ φορτίο για τους μετόχους.

Η διοίκηση Σάλλα προσπαθεί, όπως λένε χρηματιστηριακοί αναλυτές, να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα:

Αφενός, θα εξασφαλίσει πολύτιμα μετρητά για την κάλυψη του τιμήματος εξαγοράς της ΑΤΕ και του Τ.Τ., δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στην κυβέρνηση, ότι έχει επαρκή «δύναμη πυρός», και αφετέρου, να λύσει ένα γόρδιο δεσμό νομικής υφής, που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην ευόδωση του σχεδίου εξαγοράς των δύο κρατικών τραπεζών: η Κομισιόν πιθανότατα δεν θα επιτρέψει αυτή την επιθετική κίνηση από μια τράπεζα που έχει λάβει ενισχύσεις κεφαλαίου από το Δημόσιο. Αν, όμως, ο κ. Σάλλας γίνει ο πρώτος τραπεζίτης που θα καταφέρει να επιστρέψει στο Δημόσιο την κεφαλαιακή ενίσχυση των 370 εκατ. ευρώ που έχει λάβει, τότε πιθανότατα αυτό το εμπόδιο θα έχει οριστικά ξεπεραστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...