Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

«ΑΓΚΑΛΙΑ» με το…Δ.Ν.Τ τον Απρίλιο



Σε πλήρη αποτυχία οδηγεί η στρατηγική του «γεμάτου πιστολιού», που απέτρεψε μεν μια ανεξέλεγκτη αναταραχή στην αγορά χρήματος, ίσως και με τη μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες: είναι χαρακτηριστικό, ότι το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει επειδή κατάφερε χθες να δανεισθεί για ένα χρόνο με 4,85%, την ώρα που, για παράδειγμα, η Deutsche Telekom ανακοίνωνε ότι έκλεισε δάνειο 15 ετών με επιτόκιο 4,8%! Η Ελλάδα δεν παύει να δανείζεται με κόστος πενταπλάσιο της Γερμανίας, ακόμη και για βραχείες περιόδους, αν και –υποτίθεται ότι- η αγορά έχει πεισθεί για το αδιανόητο μιας ελληνικής στάσης πληρωμών μέσα στον επόμενο χρόνο, για τον οποίο είναι βέβαιο πλέον ότι είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει ανά πάσα στιγμή το μπαζούκας των 45 δις. ευρώ.

Από το 1% στο 4,85%...

Το κόστος δανεισμού ακόμη και για περιόδους 6-12 μηνών είναι υπερδιπλάσιο ακόμη και από τις ήδη αστρονομικές αποδόσεις των εντόκων της τελευταίας έκδοσης, του περασμένου Ιανουαρίου. Τότε, το Δημόσιο είχε δανεισθεί με 2,20% για ένα χρόνο, δηλαδή με επιτόκιο που ήδη ήταν υπερδιπλάσιο από το κόστος δανεισμού με αντίστοιχη έκδοση στα τέλη του 2009, όταν και η Ελλάδα δανειζόταν με έντοκα με κόστος κάτω από 1%, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.

Μέσα στον Απρίλιο θα είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να στείλει την επιστολή για την ενεργοποίηση του διεθνούς μηχανισμού βοήθειας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι αγορές ανεβάζουν καθημερινά το θερμόμετρο των πιέσεων

Ο γνωστός μάντης κακών του οίκου Fitch, Κρις Πράις, προέβλεψε χθες, ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα, να προσφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.

Μιλώντας στο “Bloomberg” έδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων για την προσφυγή, δηλαδή μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, τα spread εκτοξεύονταν εκ νέου, ιδιαίτερα στις κοντινές περιόδους, επαναφέροντας την ελληνική καμπύλη επιτοκίων περίπου στην ίδια κατάσταση, όπου βρισκόταν πριν από τις ανακοινώσεις της Κυριακής, ενώ ο οίκος Moodys συμπλήρωνε την εικόνα της «πολιορκίας», ανακοινώνοντας ότι δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...