Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Γιατί ΤΩΡΑ; ρίχνει λάδι στην φωτιά.. ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ;



Watch CBS News Videos Online Μια απρόσμενη συνέντευξη στο αμερικανικό εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο CBS του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τάραξε τα νερά και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις φράσεις του Πατριάρχη: «Αισθανόμαστε ως πολίτες Β’ κατηγορίας» και «μερικές φορές σταυρωθήκαμε. «Αισθανόμαστε πως δεν απολαμβάνουμε τα πλήρη δικαιώματα ως Τούρκοι πολίτες» είπε ακόμα ο Πατριάρχης.
Bob Simon: «Αφού σας μεταχειρίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας και είσαστε Έλληνας, γιατί δεν πηγαίνετε στην Ελλάδα» ρώτησε ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Πατριάρχης: «Επειδή αγαπάμε την χώρα μας, γεννηθήκαμε εδώ, θέλουμε να πεθάνουμε εδώ, αισθανόμαστε ότι η αποστολή μας είναι εδώ, όπως ήταν επί 17 ολόκληρους αιώνες.

Bob Simon: «17 αιώνες;» (διακόπτει ο δημοσιογράφος)

«δεκαεφτά αιώνες -συνεχίζει ο πατριάρχης- και οι αρχές αυτής της χώρας δεν σέβονται αυτή την ιστορία».
Στο φιλμάκι του CBS παρεμβάλλεται μια σύντομη, υπέργεια επίσκεψη με αερόστατο στην Καππαδοκία, για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Μέσα σε σπηλιές στους γρανιτένιους βράχους, ξεπροβάλλουν μοναδικά αριστουργήματα αγιογραφίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: … «Εδώ βρίσκεται η συνέχεια της Ιερουσαλήμ. Και για μας είναι εξίσου ιερό και άγιο έδαφος. Προτιμούμε να μείνουμε εδώ ακόμη και αν σταυρωνόμαστε κάποιες φορές, επειδή στην πίστη (gospel) είναι γραμμένο πως μας παραχωρήθηκε , όχι μόνο για να πιστεύουμε στον Χριστό, αλλά επίσης να υποφέρουμε για τον Χριστό».

Την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού των εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προκάλεσαν τα σχόλια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αμερικανικό δίκτυο CBS ότι αισθάνεται «σταυρωμένος» και «δεύτερης διαλογής» πολίτης ζώντας στην Τουρκία.
«Αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο 1ος έχει παράπονα για το θέμα αυτό, θα πρέπει να τα υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές που θα πράξουν τα απαραίτητα» είπε ακόμα ο Νταβούντογλου. «Θεωρούμε την χρήση του συμβόλου της σταύρωσης ως εξαιρετικά ατυχές. …θα ήθελα να το δω αυτό σαν αθέλητο γλίστρημα της γλώσσας», είπε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του Πατριάρχη στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε συγκρίσεις που δεν μας ταιριάζουν». Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας γράφει ακόμα πως «αν και η Άγκυρα δεν αναμειγνύεται στα θρησκευτικά καθήκοντα του πατριάρχη, δεν αναγνωρίζει όμως τον οικουμενικό του τίτλο, και τον μεταχειρίζεται ως πνευματικό ηγέτη των περίπου 2.000 Ορθοδόξων Ελλήνων, που εξακολουθούν να ζουν στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές επίσης, κρατούν κλειστή την θεολογική σχολή στη νήσο Χάλκη εμποδίζοντας την εκκλησία από το δικαίωμα να εκπαιδεύει κληρικούς. Επισημαίνει πάντως, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη (Istanbul, την γράφει φυσικά), υπάρχει από την εποχή της Ελληνορθόδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που κατέρρευσε το 1453 όταν η πόλη έπεσε στους Οθωμανούς Τούρκους. Πηγή

Δεν ξενίζει η πράξη όσο το timing του πάπαρδου .Καλά του την είπε το αμερικανάκι. Αλλά είπαμε η χώρα του είναι η …ΤΟΥΡΚΙΑ το λέει σε όλους τους τόνους. Ας καθίσει λοιπόν εκεί φρόνιμος, και ας αφήσει τις ….εντεταλμένες προβοκάτσιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...