Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Εκτεταμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



Τις 277 έφτασαν τελικά οι προσαγωγές της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου. Οι προσαγωγές έγιναν τόσο σε σημεία της λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και στα Εξάρχεια... Από τους παραπάνω, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οι 8 και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των υπολοίπων. Οι αστυνομικοί δείχνουν ανοχή ΜΗΔΕΝ! Βαρούσανε όποιον έβρισκαν μπροστά τους! Παιδιά. γυναίκες, κοπέλες και δημοσιογράφους! Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοια στάση της αστυνομίας! χτυπήθηκε και ένας δημοσιογράφος από εφημερίδα στο Λονδίνο! που ήρθε για να καλύψει τις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου! Του ανθρώπου χωρίς κανέναν λόγο του επιτέθηκαν 3 άνδρες τον ΜΑΤ και τον βαρούσανε όπου έβρισκαν! Μερικές εξ αυτών των πήραν στο κεφάλι όπου και άρχισε η αιμορραγία??? Η κατάσταση στην Αλεξάνδρας ήταν τραγική! "Ομάδα 300 ατόμων κινείθηκε προς την δύναμη της αστυνομίας έξω από την ΓΑΔΑ. Η αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, και οι νεαροί επιχείρησαν να επιτεθούν σε διμοιρίες των ΜΑΤ και έξω από τον Άρειο Πάγο. Η χρήση δακρυγόνων...οδηγεί τους νεαρούς προς τα στενά των Εξαρχείων... "

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ 1 π.μ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΕΤΑΝΕ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ...ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ...ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ.

Επτά άτομα κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα αύριο. Οι επτά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας και των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την πορεία, κυρίως, στα Εξάρχεια. Οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στον χώρο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς από τον χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ έβαλαν φωτιά και σε κάδους στον χώρο των πανεπιστημίων. Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων προχώρησαν σε μία σύλληψη νεαρού, στο ύψος της πύλης Εμπορίου της ΔΕΘ περιοχή η οποία μετά την πορεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν και σε τουλάχιστον 6 προσαγωγές υπόπτων κατά τη διάρκεια ελέγχων στους δρόμους γύρω από τα πανεπιστήμια. Οι κουκουλοφόροι, βρίσκονταν στον χώρο των πανεπιστημίων και εκσφενδόνισαν πέτρες, ξύλα κλπ αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονταν στον χώρο της ΔΕΘ. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους απάντησαν με βολές κρότου-λάμψης και τη χρήση χημικών, ωστόσο η παρουσία τους παρέμεινε διακριτική. Πάντως, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μία από τις πολυπληθέστερες πορείες των τελευταίων ετών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο πορείες που ξεκίνησαν από την Πολυτεχνική Σχολή υπολογίζεται από τις Αρχές ότι συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ προορισμός τους ήταν το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπως και σε απόσταση αναπνοής από το ΑΠΘ. Η κύρια πορεία, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα από το Πολυτεχνείο. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνδικάτα εκπαιδευτικών, μαθητές, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, καθώς και το ΠΑΜΕ. Μέσω κεντρικών δρόμων οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το προξενείο των ΗΠΑ και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αριστοτέλους όπου και άρχισαν να διαλύονται. Περίπου μία ώρα αργότερα ξεκίνησε επίσης από το χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής μία δεύτερη πορεία που οργανώθηκε από φοιτητές και κατέληξε και πάλι στο αμερικανικό προξενείο, ενώ αστυνομικοί αναφέρουν ότι και σε αυτήν πήραν μέρος περίπου 3.000 άτομα.

Πέτρες στο ΑΤ Λευκού Πύργου

Ωστόσο, «πονοκέφαλο» για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελούσε η τελευταία πορεία που είχε προγραμματιστεί και ξεκίνησε λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα από την περιοχή της Καμάρας, με τη συμμετοχή μελών της αντιεξουσιαστικής κίνησης Θεσσαλονίκης. Οι νεαροί κινήθηκαν μέσω της οδών Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή και στη συνέχεια «ανέβηκαν» την Αριστοτέλους με κατεύθυνση προς το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Εκεί οι αντιεξουσιαστές εκσφενδόνισαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που όμως δεν απάντησαν, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκτονωθεί γρήγορα. Η πορεία συνεχίστηκε με προορισμό τον χώρο του ΑΠΘ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...