Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Λά.ο.ς Λα.ό.ς η ΛΑ.γ.Ο.Σ


«Λά.ο.ς»: πολλαπλοί σφετερισμοί και καπηλείες


Αν εξετάσει κανείς την ιστορία θα διαπιστώσει ότι, κατά κανόνα, τα πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά κόμματα αυτοχαρακτηριζόντουσαν «λαϊκά».

Ο Καρατζαφέρης κατασκεύασε ένα κόμμα πολλαπλής καπηλείας: τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Το χαρακτηρίζει «λαϊκό» (σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση βρίσκεται απέναντι!!!) και το σχετίζει, σχεδόν το ταυτίζει, με την Ορθοδοξία (με ποικίλους αρχαιολάτρες και Σία!!!)…

Εκεί, ωστόσο, που η καπηλεία και ο σφετερισμός των εννοιών παίρνει αυθάδεις μορφές παράκρουσης είναι η απαίτηση να τονίζονται τα αρχικά του κόμματός του στη λήγουσα: «Λαός»!!!

Εδώ πλέον δεν πρόκειται για έναν απλό χαρακτηρισμό, για μια ιδιότητα του κόμματος, αλλά για ένα «ουσιαστικό», για ένα «υποκείμενο» που ταυτίζεται με το «υποκείμενο» και την έννοια: «Λαός»!!!

Το να ταυτίζεις βεβαίως το κόμμα σου με την έννοια του λαού είναι η μεγίστη πολιτική απάτη: Όχι απλώς αποτρόπαιος λαϊκισμός, αλλά και σφετεριστική αυθάδεια.

Το να εξεγείρεσαι και να απαιτείς από τους άλλους να αποκαλούν τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό»: «Λαός» και όχι «Λάος», αυτό είναι ακραία δικτατορική αυθάδεια.

Με ποια πολιτικά και ηθικά κριτήρια ή βάση ποίων γραμματικών κανόνων απαιτείται ο τονισμός στη λήγουσα και η μετατροπή του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» σε «Λαός»;

Τέτοιες λεκτικές αλχημείες και χυδαία λαϊκίστικα τρικ μόνο ο Καρατζαφέρης είναι ικανός να κάνει…

Και μην ισχυριστεί κάποιος το «δικαίωμα του αυτό-προσδιορισμού»: Είναι ένα σόφισμα πολλαπλής απάτης και αυτό:

α). Η ονομασία του κόμματος (ο αυτό-προσδιορισμός) είναι «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός»: ένας διπλός σφετερισμός εννοιών!!!
Τα αρχικά δεν είναι ονομασία…

β). δεν μπορεί να αυτό-προσδιορίζεσαι πολιτικά και ηθικά με την έννοια «λαός», δεν μπορεί να ταυτίζεις την ονομασία σου με το ιστορικό και κοινωνικό υποκείμενο: Το λαό.

Μια τέτοια πράξη είναι βέβηλη, πολιτικά και ηθικά δόλια και απαράδεκτη.

Αν δεχτούμε τέτοιου είδους απαράδεκτους αυτό-προσδιορισμούς, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και τον αυτό-προσδιορισμό των Σκοπίων ως «Μακεδονία»: χαρακτηρίζεται από την ίδια δολιότητα και αποκρουστική καπηλεία.

Ορθά, συνεπώς, πράττουν όσοι δεν υποκύπτουν στις κουτοπόνηρες δολιότητες και επιμένουν στο «Λάος» και όχι στο «Λαός»… Πηγή


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως την 'Νεά Δημοκράτια',και το 'Πάσοκ',έτσι θα τα προσφωνούσα,γιατί δεν σημαίνουν τίποτε.Τώρα ,το αν κάποιοι δεν υποκύπτουν στις ...κουτοπονηριές ,το κάνουν γιατί και οι ίδιοι είναι κουτοπόνηροι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...