Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

H αποδόμηση του Καραμανλισμού



Άρθρο του ειδικού συνεργάτη

Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες στον χώρο της ΝΔ και της ευρύτερης δεξιάς παράταξης δεν έχουν προηγούμενο στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Παρακολουθούμε έναν Καραμανλή ,πάνω από 5 χρόνια αδιαφιλονίκητο πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, να επείγεται και να ψάχνει τρόπους γιά να εγκαταλείψει την Εξουσία αλλά και την προεδρία της ΝΔ , τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν το χρονικό ορόσημο της Προεδρικής εκλογής. Γιατί άραγε ; Γιατί δεν εκμεταλλεύθηκε το εξάμηνο αυτό για να κάνει κάποιες αλλαγές προσώπων και Πολιτικών, ώστε τον προσεχή Μάρτιο 2010 να φαίνεται πολύ πιο αξιόπιστος στα μάτια της λαϊκής βάσης της ΝΔ ; Γιατί βιάζεται να οδηγήσει την παράταξή του σε μία βέβαιη ήττα ;

Θα μπορούσε ακόμη να περιμένει να την υποστεί μετά 6 μήνες, έστω και αδρανώντας μέχρι τότε ! Μήπως εκβιάζεται, σε προσωπικό επίπεδο (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) από εξωθεσμικά κέντρα εγχώρια ή -ακόμα χειρότερα-ξένα; Είναι απόλυτα προφανές ότι την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες την έχει πάρει ευρισκόμενος σε κακή ψυχολο- γική κατάσταση (ταραχής ή πανικού) , χωρίς, όπως όφειλε, να έχει προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά ένα τέτοιο εγχείρημα, έστω στοιχειωδώς. Δεν φθάνουν όμως ούτε αυτά για να λήξει μία σύγχρονη πολιτική περιπέτεια με χαρακτηριστικά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Στην ηχηρή και ανεμπόδιστη πτώση του παρασύρει συνειδητά στενούς και πιστούς συνεργάτες του , δολοφονώντας τους πολιτικά και ηθικά. Πρόκειται ,πιστεύουμε, για περίπτωση ομαδικής πολιτικής αυτοκτονίας που μόνον οι ειδικοί ,στην πολιτική ψυχολογία, επιστήμονες θα δώσουν μετά αρκετό καιρό την σωστή απάντηση. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζει αυτόν τον καιρό αναμφίβολα το δικό του προσωπικό πολιτικό και υπαρξιακό δράμα , εγκαταλελειμμένος (με δική του επιλογή) από τους πάντες. Οι πράξεις του και οι παραλείψεις του βυθίζουν την ΝΔ σε μεγάλη κρίση εσωστρέφειας που επιδεινώνεται από την προοπτική της εκλογικής συντριβής μετά από 17 ημέρες. Ποτέ άλλοτε μεταπολιτευτικά ένας πολιτικός αρχηγός δεν απογοήτευσε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα τόσους πολλούς οπαδούς του, μεταμφιεσμένος εντολοδόχος της κάθαρσης και ηθικός φορέας της ταπεινότητας επί σκηνής, ουραγός της διαπλοκής και απράγμων παρατηρητής της πολιτικής αποσύνθεσης στο παρασκήνιο !


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όχι. Ούτε τρελάθηκε ο Καραμανλής ούτε θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά προκηρύσσοντας Εκλογές που μαθηματικά θα χάσει. Απλά η κατάσταση της Οικονομίας είναι τέτοια που δεν θέλει να είναι αυτός που θα ανακοινώσει ότι η Ελλάδα χρεωκόπησε και γιαυτό αφήνει την καυτή πατάτα στα χέρια του Γιωργάκη ο οποίος με την ισχύ πλειοψηφία 152-153 εδρών που μάλλον θα έχει αποκλείεται να τα βγάλει πέρα με την οικονομία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...