Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Μην πληρώνετε τον …..θάνατο σας


Κίτρινες προειδοποιητικές ταμπέλες στην άκρη του οδοστρώματος «Προσοχή! στα επόμενα χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα», λακκούβες, ανύπαρκτα διαχωριστικά διαζώματα, εκκλησάκια κατά μήκος του δρόμου και νταλίκες από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας που τεστάρουν την ταχύτητα των «αλόγων» τους... κι όλα αυτά στην εθνική οδό της χώρας και όχι στο κινηματογραφικό έργο «Βλέπω το θάνατό σου». Το ζήτημα της ορθότητας ή μη καταβολής διοδίων σε δρόμους που ουσιαστικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ονομάζονται εθνικές οδοί/ αυτοκινητόδρομοι άρχισε να ανακινείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Εκατοντάδες πολίτες, οδηγοί και κάτοικοι των νομών απ' όπου διέρχεται η Κορίνθου-Πατρών ξεκίνησαν έναν ιδιότυπο «πόλεμο» απέναντι στο καθεστώς που τη διέπει, συνασπισμένοι σε οργανώσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας. Κινούμενοι στο ρυθμό του θεατρικού έργου του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», αρνούνται να καταβάλουν το (επαυξημένο πλέον, κατά περίπτωση, από 30% έως 148%) ποσό που απαιτείται για τη διέλευση του οχήματός τους από τα διόδια στο Ζευγολατιό και το Ρίο. Στην παράλογη πραγματικότητα της Κορίνθου-Πατρών ήρθαν εσχάτως να προστεθούν τα…..
«έργα συντήρησης και ανάπτυξης» του οδικού δικτύου από την παραχωρησιούχο εταιρεία -που δεσμεύουν κομμάτια του δρόμου «κόβοντας» κατά πλάτος τις κατευθυντήριες λωρίδες- ενισχύοντας την απόφαση των διερχόμενων οδηγών να μην πληρώνουν το αντίτιμο διέλευσης από τα διόδια.
Το ζήτημα της ορθότητας ή μη καταβολής διοδίων σε δρόμους που ουσιαστικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ονομάζονται εθνικές οδοί/ αυτοκινητόδρομοι άρχισε να ανακινείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Εκατοντάδες πολίτες, οδηγοί και κάτοικοι των νομών απ' όπου διέρχεται η Κορίνθου-Πατρών ξεκίνησαν έναν ιδιότυπο «πόλεμο» απέναντι στο καθεστώς που τη διέπει, συνασπιζόμενοι σε οργανώσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας. Κινούμενοι στο ρυθμό του θεατρικού έργου του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», αρνούνται να καταβάλουν το (επαυξημένο πλέον, κατά περίπτωση, από 30% έως 148%) ποσό που απαιτείται για τη διέλευση του οχήματός τους από τα διόδια στο Ζευγολατιό και το Ρίο. «Ο συγκεκριμένος δρόμος, εκτός της φυσικής επικινδυνότητάς του, έχει εγκαταλειφθεί με ελάχιστα βελτιωτικά έργα και σημεία, παγίδες, πολλές φορές μοιραία για τους άτυχους οδηγούς», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας «Πες Οχι» (pesoxi.gr), η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες που προσβάλλουν την ποιότητα ζωής και την ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κατά τόπους επιτροπές «Ακρίβεια-Στοπ», που οργανώνουν συχνά «χάπενινγκ» στα... αμαρτωλά διόδια, ελευθερώνοντας τις μπάρες ασφαλείας για να περνούν τα οχήματα.
Αρχικά, η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (σύμβαση παραχώρησης της Κορίνθου-Πατρών-Τσακώνας) διατήρησε χαμηλούς τόνους, ζητώντας από τους οδηγούς που αρνούνταν να πληρώσουν να συμπληρώσουν ένα έντυπο «αδυναμίας καταβολής τέλους διοδίων» και κρατώντας τα στοιχεία τους. Στη συνέχεια και αφού το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, ζήτησε από τους υπαλλήλους της να ενημερώνουν τους «αντάρτες» οδηγούς πως θα τους κόψουν «παράβαση» και να τους μοιράζουν μια ανακοίνωση -η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η άρνηση πληρωμής συνιστά παραβατική συμπεριφορά απέναντι σε νόμους του ελληνικού κράτους (δεν γίνεται, βέβαια, ουδεμία αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο) και συντείνει στον τορπιλισμό της υλοποίησης ενός έργου που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος [...]». Κάποιοι, βέβαια, δεν συμπληρώνουν καν το περί ου ο λόγος έντυπο, υποστηρίζοντας πως δεν υποχρεούνται να δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα (αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.) σε υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας.
Συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...