Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ωχ «προβλήματα» ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ;



Οι δραματικές εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν συνδέονται ευθέως με τις δραστηριότητες της Marfin Investment Group στην Αθήνα, καθώς βασικός μέτοχος της MIG είναι η Dubai Investment Group, «αδελφή» εταιρεία της Dubai World με διαφορετικές επενδυτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, καθώς πληθαίνουν οι φήμες, ότι η MIG σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες να προωθήσει αύξηση κεφαλαίου μέσω νεοσύστατης θυγατρικής, η οποία θα προχωρήσει σε επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν τελικά η Dubai Investment Group θα έχει συμμετοχή σε αυτή την αύξηση.
Στόχος της MIG είναι να συγκεντρώσει αρκετά δις ευρώ με αυτή την αύξηση κεφαλαίου (ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί ήταν τα 5 δις. ευρώ) και αναμένεται ότι θα απευθυνθεί και στους σημερινούς βασικούς της μετόχους, με πρώτη βεβαίως την Dubai Investment Group. Είναι όμως απορίας άξιον πώς, όταν το Ντουμπάι πασχίζει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τρέχουσες υποχρεώσεις, μία από τις επενδυτικές του εταιρείες θα βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου…


Ένα από τα κρατικά fund (Sovereign Wealth Funds) που ελέγχει ο ηγεμόνας του Ντουμπάι, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκεται και το Dubai Investment Group, βασικός μέτοχος της MIG, ίσως γίνει η πρώτη επενδυτική εταιρεία αυτής της κατηγορίας, που θα οδηγηθεί πολύ σύντομα σε εκκαθάριση για την κάλυψη χρεών, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του έγκυρου διεθνούς πρακτορείου“Bloomberg”.
Η Istithmar World, κρατική επενδυτική εταιρεία του ομίλου Dubai World, που είχε εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα με τεράστιες συμφωνίες στη Δύση, αντιμετωπίζει το φάσμα της εκκαθάρισης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αφού είχε πραγματοποίηση επενδύσεις 27 δις. ευρώ, κατά κύριο λόγο με δανεικά.
Σε αντίθεση με τα κρατικά fund του Κουβέιτ και του Άμπου Ντάμπι, ή της Κίνας, που πνίγονται στα μετρητά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το “Bloomberg”, από τις εξαγωγές πετρελαίου ή βιομηχανικών αγαθών, η Istithmar χρηματοδότησε εντυπωσιακές εξαγορές, όπως των διάσημων καταστημάτων Barneys στην Νέα Υόρκη, με δανεισμό που έφθανε και στο 90% των τιμημάτων, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Η μητρική εταιρεία της Istithmar, Dubai World, προσέφυγε σε δανεισμό από τράπεζες της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκές, όπως οι Barclays Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc and Deutsche Bank AG. Μόνο σε αυτές τις τρεις τράπεζες οι υποχρεώσεις της Istithmar ξεπερνούν το 1,5 δις. ευρώ. Όπως τονίζει στέλεχος της Roubini Global Economics, της εταιρείας ερευνών του καθηγητή Νούριελ Ρουμπίνι, η Istithmar ανήκει σε μια μητρική εταιρεία με σημαντικό ποσό χρεών που λήγουν σύντομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, από τα 27 δις. ευρώ που έχει επενδύσει η Istithmar μόλις τα 2,5 δις. ευρώ ήταν δικά της κεφάλαια, ενώ σε ποσοστό 75% οι εξαγορές της είχαν χρηματοδοτηθεί με δάνεια με εγγύηση τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράσθηκαν. Η αξία αυτών των στοιχείων ενεργητικού έχει μειωθεί δραματικά: είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των μετοχών της MGM Mirage, που αγοράσθηκαν μεταξύ 82 και 95 δολ. και διαπραγματεύονται σήμερα στα 12, χωρίς να έχει ληφθεί πρόνοια αντιστάθμισης του κινδύνου. Τα καταστήματα Barneys βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για μια συμφωνία ρύθμισης των χρεών τους και αν δεν την επιτύχουν αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.
Τα μεγάλα deal της Istithmar, όπως σημειώνει το “Bloomberg”, ήταν μέρος της στρατηγικής του μονάρχη του Ντουμπάι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, για την αναβάθμιση του κύρους του Ντουμπάι, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο που θα συναγωνίζεται το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη.
Αγόρασαν και… τσίρκο
Υπό τη διοίκηση του πρώην στελέχους της Lehman, Ντέιβιντ Τζάκσον, η Istithmar αγόρασε δύο από τα ακριβότερα ξενοδοχεία του Μανχάταν, το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που σκόπευε να μετατρέψει σε πλωτό ξενοδοχείο στο Ντουμπάι. Αγόρασε ακόμη και μετοχές στο διάσημο καναδέζικο Cirque du Soleil («Τσίρκο του Ηλίου»), που παρουσιάζει εντυπωσιακά θεάματα με ακροβατικά σε όλο τον κόσμο.
Πολλά από αυτά τα deal κατέληξαν σε μεγάλες ζημιές, σημειώνει το “Bloomberg” και απειλήθηκε η αποπομπή του Τζάκσον, ενώ τώρα η μητρική Dubai World διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση χρεών τουλάχιστον 12 δις. δολ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης είναι πιθανό να πουληθεί η Istithmar ή τα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς μάλιστα μια άλλη θυγατρική της Dubai World αντιμετωπίζει λήξεις ισλαμικών, άτοκων ομολόγων ύψους 3,52 δις. δολ. τον Δεκέμβριο.
Η Dubai World ανακοίνωσε παρά ταύτα την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τζάκσον πλήρως, ενώ η Istithmar θα εξακολουθήσει να αποτελεί θυγατρική-κλειδί και στο μέλλον. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε επίσης, ότι δεν είχε ανησυχία για τη δυνατότητα του εμιράτου να αποπληρώσει ομόλογα 4,52 δις. δολ. που λήγουν φέτος. «Είναι πολύ σημαντικό να υποβαθμισθεί η υπόθεση της αναδιάρθρωσης των χρεών της Istithmar», τονίζει μία από τις πηγές του “Bloomberg”. «Έχουν τοποθετήσει πολλά κεφάλαια και πόρους στην εταιρεία αυτή, για να επιτρέψουν να καταρρεύσει η φήμη της», προσθέτει.
Σύμφωνα με έκθεση του οίκου Moody’s, το χρέος του Ντουμπάι και των κρατικών εταιρειών του έφθασε τα 80 δις. δολ., έναντι εγχώριου προϊόντος 82 δις. δολ. και με την κρίση είναι πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση αυτών των υποχρεώσεων. Στις αρχές του χρόνου, το Ντουμπάι διασώθηκε με χρηματοδότηση από το πλουσιότερο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι και έχει τεθεί υπό την οικονομική κηδεμονία του. Το Άμπου Ντάμπι ασκεί πιέσεις για την εγκατάλειψη των ζημιογόνων δραστηριοτήτων από τις κρατικές επενδυτικές εταιρείες του Ντουμπάι.
Οι δραματικές εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν συνδέονται ευθέως με τις δραστηριότητες της Marfin Investment Group στην Αθήνα, καθώς βασικός μέτοχος της MIG είναι η Dubai Investment Group, «αδελφή» εταιρεία της Dubai World με διαφορετικές επενδυτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, καθώς πληθαίνουν οι φήμες, ότι η MIG σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες να προωθήσει αύξηση κεφαλαίου μέσω νεοσύστατης θυγατρικής, η οποία θα προχωρήσει σε επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν τελικά η Dubai Investment Group θα έχει συμμετοχή σε αυτή την αύξηση.
Στόχος της MIG είναι να συγκεντρώσει αρκετά δις ευρώ με αυτή την αύξηση κεφαλαίου (ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί ήταν τα 5 δις. ευρώ) και αναμένεται ότι θα απευθυνθεί και στους σημερινούς βασικούς της μετόχους, με πρώτη βεβαίως την Dubai Investment Group. Είναι όμως απορίας άξιον πώς, όταν το Ντουμπάι πασχίζει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τρέχουσες υποχρεώσεις, μία από τις επενδυτικές του εταιρείες θα βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου…ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...