Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κολοβρετανοί αρρώστησαν χιλιάδες Αφρικανούς



Εταιρεία-κολοσσός από τη Βρετανία θα αποζημιώσει με εκατομμύρια δολάρια χιλιάδες Αφρικανούς της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι οποίοι αρρώστησαν σοβαρά από την παράνομη ρίψη τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, το 2006. Η εφημερίδα «Τhe Guardian» δημοσίευσε μάλιστα κατ΄ αποκλειστικότητα χθες εσωτερικά e-mail της εταιρείας Τrafigura που αποδεικνύουν την προσπάθεια για συγκάλυψη του σκανδάλου. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες διακίνησης πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσαν ότι διαπραγματεύονται έναν «συνολικό διακανονισμό» για τους περίπου 30.000 κατοίκους της Ακτής του Ελεφαντοστού που υπεβλήθησαν σε ακρωτηριασμό ή παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά την παράνομη ρίψη τεράστιας ποσότητας αποβλήτων από τάνκερ τον Αύγουστο του 2006. Την εποχή εκείνη νοσηλεύθηκαν τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι, ενώ σύμφωνα με έρευνες των Αρχών τουλάχιστον 10 θάνατοι σχετίζονται με τη μόλυνση. Η Τrafigura επέμενε ως τώρα ότι δεν γνώριζε τίποτε για το επικίνδυνο φορτίο, μεταθέτοντας τις ευθύνες στον υπεργολάβο ο οποίος υποτίθεται ότι προχώρησε στην απόρριψη χωρίς να την ενημερώσει. Επίσης ισχυριζόταν ότι ….
το φορτίο ήταν ακίνδυνο και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Τ ον Αύγουστο του 2006, το πλοίο «Ρrobo Κoala», ναυλωμένο από την Τrafigura, άδειασε τόνους άχρηστου υλικού, αποτελούμενου από κατάλοιπα πετρελαίου και καυστική σόδα, στο λιμάνι της Αμπιτζάν. Τα τοξικά που κανονικά θα έπρεπε να έχουν τύχει επεξεργασίας σε ειδικές εγκαταστάσεις, ενταφιάστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων που ήδη ζούσαν σε άθλιες συνθήκες υποφέρουν από παθήσεις του δέρματος, ημικρανίες και αναπνευστικά προβλήματα. Οι τοξικές ουσίες έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό αμβλώσεων και πρόωρων γεννήσεων.

Οι έρευνες που ακολούθησαν την οικολογική καταστροφή απέδειξαν ότι το «Ρrobo Κoala» είχε προσπαθήσει προηγουμένως να μεταφέρει το περιεχόμενό του στο Λάγος της Νιγηρίας και στο Αμστερνταμ, όπου όμως το κόστος της επεξεργασίας των αποβλήτων θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό από την Τrafigura. Η εταιρεία έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με την ολλανδική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνη έχουν και οι λιμενικές αρχές του Αμστερνταμ για την επανάντληση των τοξικών στο πλοίο, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Λάγος και από εκεί στο Αμπιτζάν. Οι έρευνες στην Ακτή του Ελεφαντοστού δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλήξουν με βεβαιότητα στο ποιος έδωσε την εντολή στο «Ρrobo Κoala» να αδειάσει το περιεχόμενο του στη θάλασσα. Κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού, η Τrafigura κατέβαλε στο αφρικανικό κράτος περί τα 150 εκατ. ευρώ, το 2006, για να κλείσει την υπόθεση. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...