Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αντισυνταγματική «παρέμβαση» ΣΑΝΙΔΑ


Τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια προκάλεσε η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά να μην αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ο κ. Μπάγιας τόνισε πως βρισκόμαστε πλέον ενώπιον θεσμικής παρέκκλισης και πρόσθεσε: "Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι Γενικός Εισαγγελέας, άρα δεν δικαιούται να υποκαθιστά και να αντιποιείται το ρόλο και τις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου εισαγγελέα, πολύ δε περισσότερο να υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα για συγκεκριμένη υπόθεση".

Μετά το "μπλόκο" του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στην αποστολή της δικογραφίας για το Βατοπέδι στη Βουλή (διαβάστε εδώ τι συνέβη), παραμένει προς το παρόν αγνωστο εάν τελικα ο φάκελος θα παει στο Κοινοβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ ισως ζητήσει, με το άνοιγμα της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, εκ νέου τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το θέμα επικαλούμενο τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.
Τα νέα αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στο πόρισμα των δύο εισαγγελέων εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου και Παντελή Στραγάλη που έκαναν την έρευνα και εισηγήθηκαν -όπως και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κ. Καρούτσος στη συνέχεια- τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
στο κείμενο του πορίσματος που συνέταξαν οι δύο εισαγγελείς η εμπλοκή πολιτικών προσώπων προκύπτει από τα εξής στοιχεία:
1. Από το υπόμνημα και τα έγγραφα που προσκόμισε μέσω του συνηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη η πρώην Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης Σταμ. Μαντέλη. Από αυτά προκύπτει ότι εκτελούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, του τότε υπουργού Ε. Μπασιάκου αλλά και των υφυπουργών Αλ. Κοντού και Κ. Κιλτίδη. Το Press-gr είχε αποκαλύψει ολόκληρο το υπόμνημα-ντοκουμέντο της κ. Μαντέλη (Μπορείτε να το ξανα-διαβάσετε, υπό το φως των νέων δεδομένων, πατώντας εδώ). Πρόκειται για τα πιο καθοριστικά ίσως νέα στοιχεία.
2.
Από τα υπομνήματα του γεν. γραμματέα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Σκιαδά και του Χριστόδουλου Μπότσιου, νομικού συμβούλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που... αναφέρονται στις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
3. Από την περίφημη επιστολή του μοναχού Αρσένιου προς τον τότε υπουργό Ευ. Μπασιάκο στον οποίο έγραφε ότι "η διαδικασία ανταλλαγής έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο". Στο μετέπειτα υπόμνημά του ο Αρσένιος είπε ότι αυτό το απόσπασμα αφορούσε υπουργούς... Την επιστολή - ντοκουμέντο είχε αποκαλύψει το Press-gr και μπορείτε επίσης να την ξανα-διαβάσετε πατώντας εδώ.
4. Από τα υπομνήματα των τότε στελεχών της ΚΕΔ Π. Παπαγεωργίου (πρόεδρος), Κ. Γκράτσιου (διευθ. σύμβουλος) και Ιγν. Παυλίδη (υποδιευθυντής Διαχείρισης Ακινήτων) που υποστήριξαν ότι εκτελούσαν εντολές της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μόλις το ΠΑΣΟΚ καταθέσει τη νέα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί οπωσδήποτε από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή... Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Ο κύριος σανιδάς παίζει ξανα το ρόλο του «κυματοθραύστη» στην κυβέρνηση αλλά τώρα μάλλον ξεπέρασε τα «επιτρεπόμενα».Ισως μετά την μαζική κατακραυγή αναθεωρήσει την περαιτέρω στάση του σε ότι αφορά το «αβανταρισμα» που κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...