Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

ΠΟΛΥ ΕΜΒΑΣΜΑ ???

Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Μαύρο χρήμα της Siemens σε off shore εφοπλιστή που έχει σχέση με πολιτικούς. Ερευνες και για τα οικόπεδα Χριστοφοράκου και Δενδρινού σε τρία νησιά

Μετά την πολιτική αναστάτωση που προκάλεσε η αποκάλυψη τιμολογίων της Siemens στο όνομα του βουλευτή Κυρ. Μητσοτάκη, οι δικαστικές αρχές ερευνούν, τώρα, τους δικαιούχους της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας με την επωνυμία Martechnic Bunkering, η οποία εμφανίζεται να δέχεται εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ από τις δύο «μαύρες» εταιρείες της Siemens (την Placid Blue και την Fairway).

1 Πρόκειται για επιχειρηματία ο οποίος έχει σχέση με ναυτιλιακές δραστηριότητες και σχετίζεται στενά με πολιτικά πρόσωπα.

*Το όνομά του αναφέρεται σε έγγραφο των Lloyds (στη διάθεση της «Κ.Ε.»). Ο ίδιος στις κατ' ιδίαν συζητήσεις φέρεται να δηλώνει άγνοια για έκνομες (ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ) δραστηριότητες της εταιρείας, της οποίας είναι δικαιούχος. Ο επιχειρηματίας αυτός πάντως δεν έχει κληθεί να καταθέσει, ενώ από τον εισαγγελέα δεν έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών της λιβεριανής εταιρείας.

2 Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει σήμερα μέρος της κατάθεσης του δικαιούχου της εταιρείας Fairways Αλ. Λέτσα, ο οποίος δίνει όλα τα στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών της! Αναφέρει επί λέξει:

*«Τον Σεπτέμβριο του 2005 μου ζητήθηκε να εκτελέσω ένα δεύτερο έμβασμα 222.000 ευρώ. Το έμβασμα αυτό πραγματοποιήθηκε προς την εταιρεία Martechnic Bunkering στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Και σε αυτή την περίπτωση θεώρησα ότι τα χρήματα αφορούσαν την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Siemens...»

Ο Αλ. Λέτσας αποκαλύπτει και εταιρείες από τις οποίες δεχόταν εμβάσματα η Fairways.

*«Στις 05.08.2004 έμβασμα προς την Fairways από την εταιρεία Spettabile Tamarind Group. Corp. ποσού ευρώ 250.000 -από την τράπεζα Banca di Credito e Commerciale, Lugano.

*Στις 06.08.2004 έμβασμα από την Electronic Technology Limited ποσού ευρώ 250.000 -από την τράπεζα LGT Bank Liechtenstein.

*Στις 02.09.2004 έμβασμα από την εταιρεία Weavind ποσού ευρώ 250.000 -από την τράπεζα Barclays Bank London.

*Στις 02.09.2004 έμβασμα από την εταιρεία Electronic Technology Limited ποσού ευρώ 250.000 -από την τράπεζα Banca di Credito e Commerciale, Lugano.

*Στις 07.09.2004 έμβασμα από την Electronic Technology Limited ποσού ευρώ 250.000 -από την τράπεζα LGT Bank Liechtenstein.

*Στις 16.09.2004 έμβασμα από την Weavind ευρώ 250.000, -από την τράπεζα Barclays Bank London.

*Στις 07.10.2004 έμβασμα από την εταιρεία Weavind ποσού ευρώ 250.000 -από την τράπεζα Barclays Bank London».

3 Στο μεταξύ επτασφράγιστο μυστικό κρατιέται το περιεχόμενο της δεύτερης κατάθεσης της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς, Μιχ. Χριστοφοράκου.

*Φέρεται να έχει κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν και στα δύο μεγάλα κόμματα και τα οποία έπαιρναν «δώρα» από ταμείο μετρητών, διατηρούσε προσωπικά ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

4 Πέραν αυτού, εκείνο που προβληματίζει τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση είναι τα οικόπεδα που αγόραζαν οι οικογένειες Χριστοφοράκου και Δενδρινού στην Τήνο, την Πάρο και την Αντίπαρο μέσω υπεράκτιων εταιρειών, κυρίως της Mystras Holding (έχει έδρα τον Αγιο Βικέντιο), δικαιούχος της οποίας εμφανίζεται κάποιος ονόματι Μιχαλόπουλος.

*Η εταιρεία αυτή συνδέεται με την Ελένη Δενδρινού, σύζυγο του στελέχους της εταιρείας ακόμα και σήμερα, και εμφανίζεται να αγοράζει πολλά οικόπεδα σε νησιά, ενώ κάποιοι συσχετίζουν τις αγοραπωλησίες και με «μαύρο» χρήμα.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η Ελένη Δενδρινού δεν έχει κληθεί, ούτε ως μάρτυρας, από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου.

5 Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τις «μαύρες» εταιρείες της Siemens περιέχει και το 85σέλιδο υπόμνημα του Πρ. Μαυρίδη, πρώην επικεφαλής του τηλεπικοινωνιακού τομέα της Siemens Ελλάς. Με αφορμή τους λογαριασμούς του στην Ελβετία άλλωστε αποκαλύφθηκε το 2005 η όλη υπόθεση.

*Ο Πρ. Μαυρίδης αναλύει πώς συνεστήθησαν στον Παναμά οι υπεράκτιες Martha Holdings Corp., Martha Overseas Corp. Pge Children SA και ΜΡ Security SA σε συνεργασία με τη γερμανική τράπεζα Dresdner Bank Ελβετίας.

*Οι λογαριασμοί των εταιρειών αυτών έχουν δεσμευθεί από τον Αύγουστο του 2005 με απόφαση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, αφού υπήρχαν υπόνοιες ότι συνδεόταν με δωροδοκίες στην Ελλάδα.

*Στις εταιρείες αυτές, κατά τον κ. Μαυρίδη, «εισέρρεαν, με πρωτοβουλία και ενέργειες οργάνων της γερμανικής εταιρείας, σε εφαρμογή της πολιτικής της και άνευ της δικής του ανάμειξης, κονδύλια που χρησίμευαν για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας...»

*Αυτή την ώρα έχουν δεσμευθεί 30 εκατ. ευρώ. Καταλήγει ότι ποτέ εκείνος δεν δωροδόκησε οποιονδήποτε αξιωματούχο, ενώ χαρακτηρίζει «ανήθικη» τη στάση της εταιρείας Siemens απέναντί του...


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...